Waarderend Veranderen

Verbeteren & veranderen vanuit het positieve gesprek

Workshop Waarderend Veranderen

Ben je geïnspireerd geraakt door het Safety-II gedachtegoed, maar vraagt jij je af hoe je hier op een laagdrempelige manier mee aan de slag kunt gaan? Ben je benieuwd hoe je een (multidisciplinair) gesprek over kwaliteit & veiligheid van zorg op een positieve waarderende manier in kunt richten? Dan is deze workshop iets voor jou! In deze workshop nemen we je mee in een praktische, handzame toepassing van het Safety-II gedachtegoed: waarderend veranderen.

Waarderend veranderen is gebaseerd op de principes van ‘Appreciative Inquiry (AI)’, waarin successituaties centraal staan in het verbeteren van kwaliteit en veiligheid. Ofwel; we leren van wat heel goed gaat. Een concrete – en wellicht de meest bekende - toepassing is het waarderend auditen, maar ook in open, multidisciplinaire gesprekken zijn de AI-principes helpend om tot verbetering te komen. 

Wat houdt de workshop in?

Tijdens de workshop krijgt je een beknopte theoretische inleiding van de achtergrond van AI, zodat je het waarderend veranderen in de juiste context kunt plaatsen. Maar bovenal krijg je praktische handvatten aangereikt, waarmee je in jouw organisatie direct aan de slag kunt.

Vragen die centraal staan in een waarderend verandergesprek zijn onder andere:

  • Hoe zou een proces/thema er idealiter uitzien? Ofwel: wat is de ‘work-as-desired’, het  uurdroomscenario?
  • Waarin verschilt dit van hoe het nu gaat? Ofwel wat is de ‘work-as-done’?
  • Wat doe je nu al om bij het ideaalplaatje te komen?


Tijdens de workshop oefenen we met deze waarderende wijze van gespreksvoering en bespreken we de diverse toepassingen in jouw eigen organisatie. Hierbij kun je denken aan procesoptimalisatie, kwaliteitsbesprekingen en incident- en calamiteitonderzoek. 


Voor wie? 

Zorgprofessionals, kwaliteitsadviseurs, leidinggevenden en iedereen met interesse in het verder verbeteren van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.


Trainers / Begeleiders:

Nikki Damen en Margreet Groen

Facts

Data

27 oktober, 6, of 27 november 2023

Duur

09.30 - 13.00 uur

Kosten

€350,- excl. btw

Locatie

Open training of incompany

Direct inschrijven

Margreet Groen